Plommonmarmelad
Min farmor, mormor och morfar har gjort denna marmelad och jag tycker den är jättegod. Går inte riktigt att jämföra med köpt marmelad. Detta recept kommer från mormor och morfar som tagit det från Dagens nyheter den 15 september 1978. Med andra ord mormors födelsedag, och dagen efter det att Anders föddes :-)
Receptet är beprövat och går inte att öka, däremot går det att minska på sockret.
1.5 kg plommon (ca 35 st)
1 dl vatten
1 kg socker
2 citroner
(vaniljstång)
Skölj plommen noggrant. Du ska INTE skala eller kärna ur dem. Lägg plommonen i en tjockbottnad gryta och häll på 1 dl vatten. Koka på svag värme med lock. Rör om då och då. Efter ca 30 minuter har alla kärnor lossnat och du kan fiska upp dem med en sked. När alla kärnorna är borta häller du i socker och saften från två citroner. (Jag har även i en vaniljstång.) Låt marmeladen koka sakta utan lock i ca 55 minuter, (tills du kan göra marmeladprovet).
Häll upp på burkar och låt svalna.