Jobb igen
... och inget skrivet på bloggen. Ska nu jobba fyra veckor till och sen vara lite ledig igen.
När jag jobbar tänker jag att jag bara jobbar men det finns ju faktiska lediga eftermiddagar, kvällar och helger också. Ska bara bli duktig på att använda de rätt och att det känns som om jag är ledig.
K R A M
Filmjölkslimpa
Grundrecept på filmjölkslimpa. Det går med fördel att lägga i torkad frukt, nötter och fröer allt efter smak.
Till 3 st limpor behövs
9 dl vetemjöl
9 dl rågsikt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
3 dl sirap
1 l fil
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt fil och sirap. Blanda med slev, det ska bli jättekladdigt och går inte att ta i med händerna. Lägg i formar och grädda 1 timme i 200 grader. Lägg över folie efter 30 minuter.
Tips: Om du lägger i russin eller aprikoser som är lite fuktiga, blanda dessa med en del av mjölet så sjunker de inte till botten.
Det går att minska på sirapen, ibland tar jag bara 8 dl vetemjöl och 8 dl rågsikt.
Plommonmarmelad
Min farmor, mormor och morfar har gjort denna marmelad och jag tycker den är jättegod. Går inte riktigt att jämföra med köpt marmelad. Detta recept kommer från mormor och morfar som tagit det från Dagens nyheter den 15 september 1978. Med andra ord mormors födelsedag, och dagen efter det att Anders föddes :-)
Receptet är beprövat och går inte att öka, däremot går det att minska på sockret.
1.5 kg plommon (ca 35 st)
1 dl vatten
1 kg socker
2 citroner
(vaniljstång)
Skölj plommen noggrant. Du ska INTE skala eller kärna ur dem. Lägg plommonen i en tjockbottnad gryta och häll på 1 dl vatten. Koka på svag värme med lock. Rör om då och då. Efter ca 30 minuter har alla kärnor lossnat och du kan fiska upp dem med en sked. När alla kärnorna är borta häller du i socker och saften från två citroner. (Jag har även i en vaniljstång.) Låt marmeladen koka sakta utan lock i ca 55 minuter, (tills du kan göra marmeladprovet).
Häll upp på burkar och låt svalna.
Tomat- och vaniljmarmelad
Denna är fantastisk. Jag tycker den passar bäst till en stark hårdost.
Jag åt den på Gässlingen i Skanör där jag firade min examen.
½ vaniljstång
375 g tomat
175 g syltsocker
½ dl vitt vin
10 g citronsaft
Blanda alla ingredisenser och koka upp, låt det sedan småkoka i 30 minuter. Gör marmeladprovet och häll upp på burk.
Receptet är hämtat från Bjertorp slott.se.
Sista semesterveckan
Har idag pysslat med att koka marmelad och bakat bröd. Därav recept och bilder.
Det är sista semesterveckan innan allvaret drar igång igen, under några veckor iallafall.
Tänkte använda veckan till att bara göra det jag känner för.
Imorgon ska jag till Köpenhamn och möte upp Anders efter jobbet.
På onsdag tror jag volleybollträningen börjar (kan va nästa vecka också), åker nog dit och kollar läget iallafall.
Torsdag fyller vi bilen och åker till Ge-Kås.
Tjejmiddag på fredag.
... och mellan detta slappa i solstolen, fixa och dona lite här hemma och ...
Ha en bra dag!
K R A M A R
Emma
Närbilder
Tidigare visade jag några bilder från rummet vi renoverat på övervåningen. Här kommer några närbilder på interiören som är på plats eller ska komma på plats.
Legitimation
Har lusläst förordningstexter och dylikt för att få fram information gällande särskolan men också gällande specialpedagoger. ag tycker att det tydligt framgår att särskolan kommer i bakgrunden och att kunskapen om utbildningskrav inte är tillfredsställande.
Intressanta aspekter är:
1. För att få legitimation för särskolan och gymnasiesärskolan krävs förutom en grundläggande lärarutbildning även en speciallärarutbildning med inriktning utvecklingsstörning. MEN en sådan utbildning finns inte utan startas till hösten. Vilket, enligt min tolkning, betyder att behöriga lärare för särskolan inte finns förrän om tidigast 1,5 år. Samtidigt som vikarier då ska finnas till hands för att ordinarie lärare ska vidareutbildas.
2. Samma krav på utbildning för att få legitimation gäller för grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Vilket, enligt min tolkning, betyder att skolverket inte tror att eleverna i särskolan utvecklas.
3. Ingen särskild legitimation finns för specialpedagoger eller speciallärare. Men det kan ge vidare behörighet utöver grundutbildningen. Vilket, enligt min tolkning, går helt emot högskoleförordningen gällande specialpedagogutbildningen som ska vara åldersövergripande. Legitimationskraven gör att specialpedagogutbildningen låser specialpedagogen till sin grundutbildning.
4. Samtidigt har regeringen/skolverket valt att likställa specialpedagogutbildningen påbörjad innan utgången av 2008 med speciallärarutbildningen. Vilket, enligt min mening, är mycket intressant då detta är två skilda utbildningar med olika innehåll som nu helt plötsligt blir samma.
5. För att få behörighet i svenska som andraspråk räcker med en grundutbildning i svenska. Vilket, enligt min tolkning, blir helt galet med tanke på all satsning på fortbildning gällande undervisning av elever med andra språk än svenskan som förstapråk.
Jag är trots allt detta mycket tacksam för min egen skull då jag påbörjade min specialpedagogutbildning september 2008, vilket innebär att jag torde bli berättigad legitimation för de ämnen och åldrar jag undervisar. Känner mig dock besviken över att inte få en särskild legitimation som specialpedagog.