Betygsätta lärare

Lyssnade precis på radion och har tidigare läst endel om att betygsätta lärare. Det verkar som om de flesta är positiva till det, kruxet är bara att ingen av de själva är lärare. Jag tycker att det självklart ska finnas en utvärdering och diskussion i klassrummet om vad som är bra och dåligt, både vad gäller elever och lärare men det behöver inte handla om betygsättning.

Problemet som jag ser det i detta förslaget är att läraren ska betygsättas av sina elever från år 3. Detta betyg ska sedan ligga som grund i lärarens lönesamtal. Det är här det blir fel.

De argument som framförs håller inte enligt min mening. Personer från olika arbetsområden har ringt in och menat att vi blir betygsatta av våra chefer så varför kan inte lärarna bli betygsatta - det finns en viss skillnad på barn - vuxen samt positionen elev - chef.

En lärare som ringde in menade att det är så myckat annat i skolan som är avgörande och av betydelse än skillnaden mellan att ge en elev ett högre betyg. Om du som lärare har hjälpt en elev att för det första komma till skolan och sedan prestera under lektion är det ett stort steg och till stor hjälp för elevens framtida skolgång men därmed inte sagt att eleven kan få ett G.

Problemet här ligger dessvärre i skolans dåliga ekonomi med stora klasser och få lärare. Ett ytterligare problem som jag kan se är att det är svår byråkrati runt att omplacera eller avskeda en lärare. Dessutom utexamineras alldeles för många lärare från högskolan, det måste ställas högre krav från högskolans sida. Alla som går en lärarutbildning kan omöjligt vara lämpade för läraryrket.

/Emma

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0